Bensinkort

Att ha ett bensinkort när man tankar sin bil är ett enkelt sätt att få drivmedel till ett lägre pris. Det finns både tankkort med och utan kredit. Oberoende av vilket du väljer kommer det bli billigare att tanka med hjälp av dem. Här kan du läsa mer om de bästa bensinkorten som finns på marknaden. 

Bensinkort

Bästa bensinkort 2022

4.0
Coop Mastercard
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 295 kr
Kreditränta 15.95%
Uttagsavgift 0%
  • Samla bonuspoäng
  • Räntefritt 55 dagar
4.0
Komplett Kreditkort
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 21.40%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 50 dagar
  • Samla bonuspoäng
5.0
Supreme Card Classic
Maxkredit 30 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 17.32%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 60 dagar
  • 0 kr årsavgift

Vad är ett bensinkort?

Alla fordonsägare har glädje av ett tankkort, även kallat för bensinkort. Ett sådant kort är antingen ett debet- eller kreditkort som en specifik bensinkedja ger ut. Exempelvis har Circle K och OKQ8 bensinkort som många använder i Sverige. Att ha ett bensinkort ger rabatt på drivmedel när man tankar, och det går även att hitta tankkort som har cashback när man använder det för andra inköp.

När man jämför bensinkort för att hitta det som är allra bäst kan man utgå från vilken kedja man oftast tankar hos. Det går ofta att betala med bensinkortet också på andra stationer, men då får man ingen rabatt på drivmedel och tjänar inte heller in några bonuspoäng. Genom att ansöka om tankkort hos den kedja man oftast tankar på kan man sänka sina bränslekostnader.

Bensinkort med kredit

Man kan antingen ansöka om ett bensinkort utan kredit, eller ett med kredit. Ifall man väljer ett kort med kredit fungerar det i princip som vilket kreditkort som helst, vilket betyder att man får ett kreditutrymme som man kan utnyttja och därefter betalar man av fakturan i sin helhet eller som delbetalning när den kommer. 

Ett bensinkort med kredit har vissa avgifter kopplade till sig, däribland räntor och årsavgifter. Men, trots att man betalar vissa avgifter så kommer korten också med fördelar. Exempelvis kan man få bonuspoäng eller cashback på alla inköp man gör, rabatterade priser på drivmedel och rabatter på inköp man gör på bensinmacken. Ibland är rabatterna specifikt knutna till sådant som rör fordonet i form av att man får köpa spolarvätska billigare eller tvätta bilen kostnadsfritt, och i andra fall kanske man bjuds på en kopp gratis kaffe när man tankar. 

Tankkort med kredit är antingen ett VISA eller Mastercard beroende på vilken kedja man ansöker om kortet hos.

Bensinkort utan kreditupplysning

När man ansöker om ett bensinkort med kredit kommer det göras en kreditupplysning. Den ligger till grund för om man får ett kreditkort eller inte, och den avgör också hur stort kreditutrymme man får. Om man inte vill att det ska göras en upplysning är det svårt att få ett tankkort med kredit. Alternativet då är ett bensinkort utan kreditupplysning, vilket är ett kort som fungerar som ett vanligt bankkort. På ett sådant har man alltså inget kreditutrymme alls utan man för istället över pengar till kortet och det belopp som finns där är det man kan använda.

Bensinkort med betalningsanmärkning

Det går att ansöka om bensinkort med betalningsanmärkning. Det man behöver kontrollera är vilka villkor kortutgivaren har, eftersom alla inte godkänner anmärkningar. Innan du gör en ansökan om ett tankkort ska du alltså läsa de villkor som finns för att få ett kort. I dem framgår det vilken slags inkomst man behöver ha och om det är accepterat att ha en betalningsanmärkning.

Fördelar med bensinkort

När man har ett tankkort får man tillgång till de bonusprogram och erbjudanden som företaget har. Om kortet kommer med ett bonusprogram samlar man in poäng varje gång man använder det, alltså både när man tankar och när man använder det för att betala för andra inköp. När man jämför bensinkort med bonus ska man titta på hur stor bonus man får. Den anges ofta som en procent av den totala köpesumman. De poäng man tjänar in kan man använda på olika sätt. Bland annat kan det gå att lösa in dem mot produkter eller drivmedel hos den aktuella kedjan. I vissa fall kan man också omvandla poängen till pengar som först över till kreditkortet. 

Bensinkort med försäkring

När man ansöker om ett bensinkort med kredit ingår det ofta försäkringar. Vilka försäkringar som kommer med kortet beror på vem kortutgivaren är. Det är bland annat vanligt att man har en reseförsäkring, så att ombeställnings- och avbeställningsskydd ingår om man betalar en resa med kortet. 

Renodlade tankkort för företag och privatpersoner kan också ha en tanka-fel-försäkring. Den ersätter dig för var det kostar att reparera fordonet om du skulle tanka diesel i en bensinbil eller tvärtom.

Bensinkort med sparränta

Vissa bensinkort har sparräntor som är betydligt mer förmånliga än det är att ha sina extra pengar på ett vanligt sparkonto. Sparräntan fungerar så att man använder ett OCR-nummer för att föra över pengar till kreditkortet. När man gör ett köp dras pengarna först från det överstigande beloppet, och om man hela tiden har ett plussaldo – alltså håller sig ovanför kreditgränsen – tjänar man in sparränta på det beloppet.

Bensinkort utan kredit

Om man inte vill ha ett tankkort med kredit kan man istället ansöka om ett som fungerar som ett vanligt bankkort. Ett tankkort utan kredit ges ut av bensinkedjorna och kortet kopplas till ett konto som man kan föra över pengar till. När man har ett sådant kort får man ändå ta del av alla rabatter och erbjudanden som stationen har, och man kan även få inlåningsränta på de pengar man har fört över till kortet.

När man jämför bensinkort utan kredit och de med kredit kan det hända att rabatterna är bättre på kreditkorten, men även fast man föredrar ett vanligt bankkort får man alltså rabatter, om än kanske inte lika stora.

Tips

Skaffa ett bensinkort på den mack du oftast tankar på. Det går att helt ersätta sitt vanliga kreditkort med ett bensinkort eftersom man även kan använda krediten till andra inköp.

Info

Ett bensinkort med eller utan kredit ger dig rabatter på drivmedel när du tankar hos den kedja som gett ut kortet. Kortet kan även ha försäkringar om du tankar fel drivmedel, och verka som reseförsäkring förutsatt att resan betalas med bensinkortet.

Bensinkort för företag

Företag som har tjänstefordon kan med fördel använda sig av tankkort. Ett bensinkort för företag gör att anställda kan tanka bilen när de är ute på arbetsuppdrag, och fakturan skickas sedan till bolaget. Det är med andra ord väldigt smidigt att använda tankkort som företag eftersom man inte behöver göra egna utlägg för att sedan få pengar tillbaka. Därmed kan mängden administration för företaget minska. 

Något man behöver tänka på när man har bensinkort för företag är att alla kvitton behöver sparas. Även fast man ser på kontoutdraget att ett inköp har gjorts på en bensinmack måste det finnas en verifikation. Varje gång man tankar med bensinkortet ska man alltså spara kvittot.

Tankkort för företag kan både vara sådana som har kredit och sådana som inte har det. Vad man ska välja beror på vad man som företagare tycker är mest lämpligt. Om man väljer kort utan kredit behöver man komma ihåg att föra över pengar till kontot så att det alltid finns täckning när bilen ska tankas.

Alternativ till bensinkort

När man ansöker om ett bensinkort för att få rabatt på drivmedel och andra inköp kommer man få ytterligare ett kort att ha i plånboken. Om man inte vill ha för många kort kan man istället kontrollera om det går att koppla sitt nuvarande bankkort till bensinkedjan. Många kedjor tillåter att man kopplar sitt vanliga bank- eller kreditkort och när man gör det får man ta del av rabatter och erbjudanden.

Hitta bäst bensinkort med kredit

Att tanka med bensinkort innebär att du kan spara pengar. I princip alla stora kedjor har numera renodlade tankkort för företag och privatpersoner, och när du jämför dem ska du titta på:

  • Årsavgifter
  • Räntor
  • Rabatter
  • Eventuella bonusprogram

Det gäller också att ansöka om bensinkort på rätt station. Tankkort är nämligen framförallt tacksamma för personer som är sina stationer trogna och oftast tankar hos samma kedja. Om man ofta byter kedja man tankar hos kan det istället vara bättre att skaffa ett vanligt bonuskort hos respektive station. Sådana kort ger också rabatter, men man betalar med sitt vanliga bankkort. 

Vanliga frågor om kreditkort utan årsavgift

Finns det kreditkort med ingen årsavgift?
Det finns flera kreditkort som inte har någon årsavgift. Korten är alltså gratis att ansöka om, men man kan behöva betala andra avgifter såsom räntekostnader, valutaväxlingsavgifter, uttagsavgifter och faktureringskostnader.
Vilket är bästa kreditkort utan årsavgift?
Det bästa kreditkortet utan årsavgift är ett som har låga räntor och avgifter, och som dessutom kommer med andra förmåner. Du ska leta efter ett kreditkort med bonus utan årsavgift för att få ut så mycket av kortet som möjligt. Vanliga bonusar man kan få är exempelvis cashback eller bonuspoäng som kan bytas in mot produkter och resor.
Vem kan ansöka om kreditkort utan årsavgift?
Alla myndiga personer med en stabil inkomst kan ansöka om ett kreditkort utan årsavgift. Samtliga kortutgivare har sina egna villkor för vem de beviljar ett kreditutrymme till och vill man kontrollera mer ingående hur kriterierna ser ut vänder man sig till respektive aktör.