Kreditkort

Att hitta rätt kreditkort kan för många upplevas som en snårig djungel. Faktum är att olika kreditkort passar olika typer av personer – därför är det viktigt att du först funderar vad du anser vara viktigt för dig just. Många föredrar att samla in flygpoäng för att resa gratis runt om i världen medan andra prioriterar avgiftsfria kreditkort. Vad är viktigast för dig?

Kreditkort

Bästa kreditkort

Jämför kreditkort 2022

5.0
Resurs World
Maxkredit 200 000 kr
Årsavgift 1 068 kr
Kreditränta 17.32%
Uttagsavgift 2.97%
 • Concierge service
 • Lounge AccessKey
 • Reseförsäkring
4.0
Resurs Classic
Maxkredit 30 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 14,36 - 19,32%
Uttagsavgift 2.97%
 • Ingen årsavgift
 • 60 dagars räntefri kredit
 • Apple Pay & Google Pay
5.0
Resurs Gold
Maxkredit 150 000 kr
Årsavgift 245 kr
Kreditränta 12,36-17,32%
Uttagsavgift 2,97%
 • Poäng när du handlar
 • Apple Pay & Google Pay
 • Reseförsäkring
5.0
Re:member SE
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 9.74-24.74%
Uttagsavgift 3%
 • Räntefritt upp till 56 dagar
 • 0 kr årsavgift

Jämför kreditkort 2022

Första steget i att ansöka om ett kreditkort är att jämföra kreditkort och hitta det kreditkort som passar dig bäst. Det finns idag ett hundratals olika kreditkort och dessa nischar in sig på olika sätt. Medan vissa väljer att ha ett kreditkort utan avgift vill många istället välja ett kreditkort som ger mycket flygpoäng.

Här går vi igenom de olika aktörer som finns på marknaden som erbjuder olika typer av kreditkort.

Skillnad på kreditkort och debitkort

Ett kreditkort ser i utseendet ut precis som ett vanligt debitkort men det är stora skillnader på korten. När du betalar med ett kreditkort så är det en bank, eller ett låneinstitut, som lånar ut pengarna (oftast räntefritt i x antal dagar) med en förhoppning att du ska välja att dela upp betalningen och därigenom betala ytterligare genom räntebetalningar. Men väljer du istället att betala med ett debitkort så dras pengarna direkt från det bankkonto du har kopplat till kortet.

Båda har sina för- och nackdelar och det gäller därför att förstå skillnaden på kreditkort och debitkort. Om du använder ditt kreditkort på ett effektivt och ”rätt” sätt så är det alltid smartare att handla med kreditkort jämfört med ett debitkort.

Fördelar med ett kreditkort

Att handla med kreditkort har sina klara fördelar – men det skiljer sig åt mellan kort och kort vilken fördel du som användare kan få. En del kreditkort har en årsavgift vilket innebär att du måste kalkylera om det du får tillbaka i utbyte överträffar årsavgiften. Det finns också kreditkort utan årsavgift men dessa brukar generellt ha ”sämre” förmåner.

Det finns olika typer av kreditkort för olika typer av förmåner. Men de allra vanligaste förmånerna med kreditkort är:


1. Cashback
2. Bra försäkringar
3. Rabatter
4. Flygpoäng hos diverse flygbolag
5. Återbäring
6. Bonusar

Hur fungerar ett kreditkort

Ett kreditkort fungerar som så att när du betalar i en butik, eller online, så finansierar en bank eller ett låneinstitut köpet och du blir istället skyldig dessa pengarna för ditt köp. I de allra flesta fall så brukar kreditkortsutgivare att erbjuda ett antal dagar helt räntefritt (oftast mellan 30-90 dagar). För kreditkortsutgivaren så tjänar de pengar på att de tar en viss procent av handlaren för hela betalningsprocessen och sedan tjänar de på de kunder som ej betalar av hela köpet inom de räntafria dagar-intervallet. Sedan har även en del kreditkort en årsavgift som står för en del av intäkterna.

Väljer du att inte betala av hela beloppet inom utsatt tid brukar räntorna ligga på omkring 20%.

Krav för att skaffa ett kreditkort

Total ranta for lanetTotal att betala tillbaka

FAQs

Är det bra att ha kreditkort?
Detta har inget definitivt svar. Om du utnyttjar ett kreditkort på rätt sätt så finns det inga nackdelar med kreditkort, utan snarare bara fördelar.
Vilket kreditkort är bäst?
Detta är svårt att svara på då olika kreditkort passar olika personer. Fundera ut vad som är viktigast för dig och hitta de kreditkort som är bäst inom den "nische".