Lånekalkylator

kr
%
år
kr
kr
Uppläggningsavgift:
Effektiv Ränta:
Att betala per månad:
Total ränta och avgifter för lånet:
Total:
Jämför nu Gratis!

Lånebelopp

Påbörja ansökan
Utmärkt
12 456 omdomen

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%.
Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.).
Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.
Uppdaterat 2022-05-18.

Jämför räntor med en lånekalkylator

Överväger du att ta ett lån och vill veta hur det kommer påverka dina utgifter varje månad? Då kan du använda vår lånekalkylator för att se vad ett lån kommer kosta utifrån lånets och räntans storlek. Tänk på att beroende på vilket lån du tar finns det specifika amorteringsregler där man är tvungen att åtminstone amortera en viss procent varje månad utöver räntorna. Genom att räkna på lån får du en möjlighet att se om du klarar av kostnaderna det medför att ansöka om någon form av lån.

Så fungerar en lånekalkylator

Syftet med en lånekalkylator är att man ska kunna räkna ut ränta på lån per månad, för att på så sätt få bättre insikt i hur mycket extra man betalar för att ta ett lån. Det är naturligtvis inte bara räntor man betalar på lånet, man gör även amorteringar av själva lånebeloppet för att minska på skulden man har kvar att betala tillbaka.

På de flesta snabblån och privatlån använder man sig av det som kallas för rak amortering. Det betyder att man amorterar ett lika stort belopp varje månad, och utöver den del som är amortering betalar man räntor. I takt med att man betalar av lånet så minskar räntekostnaderna varje månad eftersom skulden blir mindre och mindre hela tiden. 


En lånekalkylator med rak amortering fungerar på det sättet att du fyller i vilket lånebelopp du önskar, hur lång löptiden ska vara och vilken ränteprocenten är. När du har gjort det räknar kalkylatorn ut hur mycket du kommer betala per månad. Genom att justera räntans storlek och lånets löptid kan du se hur små förändringar påverkar kostnaden. Om du har rörlig ränta och den går upp blir kostnaden för lånet per automatik högre, och genom att räkna på räntan ser du hur stora räntehöjningar din ekonomi klarar av.

Fördelar med att räkna ut ränta på lån via en lånekalkylator

Att räkna ut den totala månadskostnaden på lån gör att du inte riskerar att ansöka om ett för högt lånebelopp. Vanligtvis rekommenderas det att man tar höjd för att räntorna kan öka, vilket betyder att det är bra att höja räntan när man gör sin kalkyl för att vara säker på att ens budget håller. 

I en lånekalkylator räknas ibland ränteavdrag med, och ibland gör de inte det. Man har rätt att göra avdrag för sina räntekostnader med 30 % upp till 100 000 kronor. Det man behöver veta om det är att det först är vid nästa års deklaration som man får det avdraget. Man behöver alltså betala räntorna i sin helhet från början, och sedan får man tillbaka på skatten.

Att använda en lånekalkylator vid specifika slags lån

En lånekalkylator kan man använda för att räkna ut månadskostnad på lån, och det går att använda den för vilka slags lån som helst. Det vill säga att det går bra att använda en lånekalkylator för privatlån lika väl som det går att använda en för att räkna på räntan på snabblån.

Likväl som en lånekalkylator passar för i princip alla slags lån finns det andra saker man måste ta med i sin kalkyl innan man ansöker om ett lån. För att göra det enklare för dig att veta vad du behöver räkna in i din månadsbudget kommer vi gå igenom vad som gäller framförallt för bolån och billån samt båtlån.

Lånekalkylator för bolån och kostnader som tillkommer

I Sverige finns det amorteringsregler som trädde i kraft våren 2018. De reglerar hur mycket man behöver amortera på sitt bolån. Tanken bakom de nya amorteringsreglerna var att minska skuldsättningen för enskilda hushåll och förhindra att låntagare köper för dyra bostäder, men inte har råd att betala tillbaka på lånet. 

De nya amorteringsreglerna utgår både från hur stor andel av bostaden som är belånad och hur stort lån man har i relation till sin årsinkomst. Om den bostad man har köpt inte är belånad mer än 50 % behöver man inte amortera. Om bostaden är belånad till som mest 70 % behöver man amortera 1 % av lånebeloppet varje år. Är bostaden belånad med mer än 70 % amorterar man 2 % och om man har lånat mer än 4,5 gånger sin totala årsinkomst ska man amortera ytterligare 1 %. 

I praktiken innebär det här att om du tar ett lån på 2,5 miljoner och bostadens värde är 3 miljoner (det vill säga att belåningsgraden ligger på 83 %) så ska du amortera 2 % per år. Om din årsinkomst i en sådan situation är under dryga 550 000 kronor per år ska du dessutom amortera ytterligare en procent så att du totalt amorterar 3 % på lånebeloppet på årsbasis. 

När du har amorterat ner bolånet så att lånet understiger 70 % av bostadens värde kan du amortera en procent mindre, och när du amorterat ner lånet så att du endast är belånad på 50 % av bostadens värde kan du välja att ännu en gång sänka din amortering.

Kostnader för att köpa bostad utöver bolånets ränta och amorteringar

Förutom att du behöver räkna ut amorteringar och ränta på lånet för bostaden måste du även räkna på alla andra utgifter som är förknippade med att äga sitt hem. Om du köper en bostadsrätt tillkommer en avgift till föreningen. Man behöver också stå för alla kostnader som kommer med att äga sitt hem, såsom vatten- och elräkningar samt försäkringar. Det är kort och gott inte så pass enkelt att man bara kan använda en lånekalkylator för bolån och räkna ut månadskostnaden på lån för att se vad man har råd med, utan man måste också räkna med övriga utgifter som inte ingår i kalkylen. 

Lånekalkylator för billån och båtlån

Om du använder lånekalkylatorn för att räkna ut kostnaden för ett billån eller båtlån behöver du även här ta med andra kostnader i beaktande för att vara säker på att du klarar av det önskade lånebeloppet. När det kommer till båtar och bilar behöver du bland annat räkna med månatliga kostnader för försäkringar och drivmedel. Det kan också vara aktuellt med vissa reparationer och även de ska bekostas.

Utgå således från att en lånekalkylator för billån endast räknar med kostnaderna för att införskaffa fordonet, men ingenting annat. Det bästa är att göra en budget och kalkyl över hur mycket drivmedel man tror kommer gå åt varje månad och vad försäkringar och service kommer kosta.

Tips när du använder lånekalkylatorn för privatlån

Om du använder lånekalkylatorn för att räkna på privatlån kommer du få fylla i förväntad ränta och löptid. Om du inte vet vad du ska fylla i är vårt tips att kontrollera vår lista med nya långivare och se vilka snitträntor de erbjuder. Du kan laborera med räntorna i kalkylatorn och se vad lånets kostnad blir både om du får en låg ränta och hur den påverkas om räntan skulle vara högre. 

Gällande löptid på lånet ska du göra samma sak. De allra största privatlånen kan ha så långa löptider som 15 år, men om man endast lånar ett mindre belopp behöver man sällan en så lång återbetalningstid. Genom att istället amortera mera varje månad kan man förkorta lånets löptid och snabbare få lägre räntekostnader. 

Lånekalkylatorn ger en indikation, ansökan ger besked

Oberoende av vilket slags lån du funderar på att ansöka om ska du komma ihåg att en lånekalkylator endast ger en indikation på kostnaderna för ett lån varje månad. Kalkylatorn ger inga beslut eller besked, utan de får du svart på vitt först när du har skickat in en ansökan och den har blivit godkänd. 

Se lånekalkylatorn som ett hjälpmedel när du gör en budget, men förlita dig inte blint på de siffror du får fram i den utan avsätt tid på att läsa igenom lånevillkoren innan du godkänner dem.

Sofia
Författare Av Sofia

Sofia är redaktionell utgivare för allt relaterat till lån hos Hittadittlån. Som utbildad civilekonom har hon koll på allt som händer i den ekonomiska världen!

Binly
Viaconto
Loanstep
Klara lån
Matchbanker
Daypay
Banky
Lendo
Krea
Credifi
Ekonomen
Capitalbox
Ferratum Primeloan
Ferratum
Enklare
Extralånet
Axo finans
Cashbuddy
Northmill
Sambla
Saldo
Thorn
Tryggkredit
Corpia
Qred Företagslån
Sefina Pantbank
Ponture Företagslån
Moank
Fakturino
Froda Företagslån
OPR Företagslån
Merax
Marginalen Bank
Lumify
Likvidum
L’Easy
Kontant Finans
Komplett Bank
Kompar
GF Money
Freedom Finance
Flexkontot
Creddo
Hypoteket Bolån
SMSpengar
Sevenday
OKQ8 Bank
Nätlån
Mobillån
Klicklån
GoodCash
Zmarta
Coop Bank
Lånekoll
Brixo
Arcadia Finans
Approva Företagslån
Fairlo

FAQ

Hur funkar en lånekalkylator?
Genom att fylla i några datapunkter så som "lånebelopp", "ränta", "amorteringstid" och eventuella "avgifter" så kan vi automatiskt räkna ut er totalkostnad för lånet.
Hur mycket får jag låna?
Hur mycket pengar man får låna baseras på en rad olika faktorer. Bland annat väger man in din ekonomiska situation nu genom att göra en kreditupplysning via exempelvis UC, Bisnode eller Creditsafe. Baserat på den data tar långivarna ett beslut kring ett belopp de anser att du kommer kunna betala tillbaka.