Kreditkort för resor

Ett resekort gör att du som reser får flera förmåner både innan, under och efter resan. Kreditkort för resor ges både ut av kreditkortsutgivare och traditionella banker. Ett riktigt bra kreditkort för resan kommer göra det mycket tryggare, bekvämare och enklare att utforska världens alla hörn. 

Kreditkort för resor

Bästa kreditkort för företag

4.0
Coop Mastercard
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 295 kr
Kreditränta 15.95%
Uttagsavgift 0%
  • Samla bonuspoäng
  • Räntefritt 55 dagar
4.0
Komplett Kreditkort
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 21.40%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 50 dagar
  • Samla bonuspoäng
5.0
Supreme Card Classic
Maxkredit 30 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 17.32%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 60 dagar
  • 0 kr årsavgift

Vad är ett resekort?

Ett resekort är ett kreditkort som utöver att ha ett kreditutrymme också har andra fördelar man kommer uppskatta när man är på resande fot. De allra bästa kreditkorten för resor kan fokusera på olika saker. En del kortutgivare har eliminerat valutapåslag och avgifter för att göra kontantuttag, medan andra kommer med riktigt bra reseförsäkringar. Det finns även kort som ger dig tillgång till bekvämligheter under resans gång, exempelvis i form av tillgång till flygplatslounger. 

Vilka fördelar man får med sitt resekort avgörs alltså av vilket kreditkort man har, och eftersom skillnaderna är stora kan årsavgifterna och övriga kostnader för ett kort variera. Alla personer som reser åtminstone någon gång per år kan ha nytta av att skaffa ett av de bästa kreditkorten för resor. När man jämför resekort kommer man snabbt märka att det gäller att veta vad man prioriterar när man väljer kreditgivare. Därför kommer vi gå igenom de allra vanligaste fördelarna man kan få med ett resekort. 

Resekort - fördelar innan resan

Ett kreditkort som är ämnat att använda för resor är uppbyggt för att fylla olika behov under alla processer av en resebokning. Om man väljer att boka resa med kreditkort ingår det exempelvis ofta ett avbeställningsskydd. Det avbeställningsskydd som kommer med kreditkortet är ofta betydligt mycket enklare att använda, och dessutom mer förmånligt, än att köpa till avbokningsskydd från resebolaget. 

Ett kreditkort med avbeställningsskydd kommer ofta med vissa riktlinjer, och den allra vanligaste är alltså att man behöver köpa resan med kreditkortet. Hur stor andel av resans totala kostnad som behöver debiteras på kortet varierar. Vissa kortutgivare kräver att minst 50 % av resan ska vara betald med kortet, medan andra kräver att hela resan ska vara det. Något annat som kan skilja resekorten åt är hur stor den största möjliga ersättningen man kan få vid avbokning är. Ofta anges den summan per person, eftersom det är vanligt att man betalar för flera personer på samma kort. 

Det finns däremot inte en garanti för att alla resekort även täcker in andras avbokade resor, trots att man har betalat för dem med kortet. Reser man ofta tillsammans med sin familj är det ett villkor som behöver kontrolleras i villkoren för kortet.

Bra kreditkort för resor med erbjudanden på hotell och hyrbilar

Vissa resekort gör det möjligt att få rabatter på hotell och hyrbilar. Kortutgivare kan ha samarbeten med andra företag, och när man betalar för en bokning med kortet får man ett rabatterat pris. Det kan alltså vara möjligt att hitta ett kreditkort som gör det möjligt att genomföra sina resor till en lägre kostnad än om man hade betalat med sitt vanliga bankkort. Kortutgivare kan även samarbeta med resebolag så att flygresorna blir billigare, likväl finns det flygbolag som har egna kreditkort för resor och som per automatik ger ett rabatterat pris för biljetterna när kortet används som betalmedel.

Tips

Om du ska använda ditt kreditkort vid en resa utomlands kan du antingen dela upp fakturan i flera delar eller betala den i sin helhet. Om du betalar den direkt är det möjligt att du undkommer ränta.

De bästa kreditkorten för resor har bonusprogram

Ett riktigt bra resekort har bonusprogram som gör att det är attraktivt att använda kreditkortet även för andra inköp och inte bara för resor. Ett kreditkort med bonus ger poäng på varje inköp man gör, och de poängen kan man använda för att köpa billigare flygbiljetter eller lösa in mot produkter. När man jämför kreditkort med det här i åtanke ska man titta på vad det är man får poäng för, och hur många poäng man får för inköp på ett visst belopp. Det kan även finnas kreditkort som ger flera bonuspoäng om man använder kortet utomlands. Sådana kort är extra bra för dig som ofta är i ett annat land antingen på långa eller korta visiter. 

En annan form av bonus är så kallade kreditkort med cashback. Med sådana kort får man istället tillbaka en procentuell summa av alla inköp man har gjort på kortet. 

Concierge service på resor

Många som reser väldigt ofta, exempelvis stora företag som skickar iväg sina anställda på affärsresor, väljer att skaffa mer exklusiva kreditkort för resor. De kreditkorten har en betydligt högre årsavgift än andra, men i dem ingår det något som kallas för concierge service. Det är en service som ger en personlig assistans dygnet runt om man behöver hjälp med något som rör resan. Det kan exempelvis handla om att någon annan letar efter ett passande boende, hyrbil eller flyg åt en.

Fördelar med ett bra kreditkort under resan

De bästa kreditkorten vid resor gör inte bara nytta innan man åker iväg, utan de ger också en trygghet när du väl har lämnat hemmet. Ett resekort kan bland annat komma med försäkringar, kostnadsfria uttag och tillgång till lounge. 

Kreditkort med reseförsäkring

Om du har bokat resan med ditt kreditkort är det mycket möjligt att du också är försäkrad när du reser. I princip alla resekort har numera reseförsäkringar som ofta ger ett bättre skydd än vad hemförsäkringen gör.. 

Ett kreditkort med reseförsäkring kan ge dig ersättning och hjälp om bagaget inte kommer fram, om flyget blir inställt, om du missat din anslutning eller om du av någon anledning måste avbryta resan i förtid. Vanligen har du även ett olycksfallsskydd så att du får kostnadsfri vård och hjälp att komma hem till Sverige. Jämför man resekort med vanliga kreditkort är reseförsäkringen ofta mer heltäckande och har bättre villkor om kortet är specifikt framtaget för dem som reser mycket. Det innebär att försäkringen omfattar fler händelser och att ersättningen är högre per person. 

Kreditkort vid resa utomlands med hyrbil

Om man hyr bil är det bra att använda kreditkortet under resan utomlands, eftersom många resekort har en självriskeliminering. För att den ska gälla ska du betala för hyrbilen med kreditkortet. Att självrisken elimineras innebär att försäkringen ersätter dig för den om du skulle skada eller krocka hyrbilen. Det brukar gå att teckna motsvarande försäkring direkt hos biluthyraren, men det är betydligt mycket dyrare att göra det, speciellt om man ofta hyr en bil. Dessutom är försäkringen ofta giltig både när man hyr bil hemma i Sverige och i andra länder. Det enda man behöver kontrollera är hurudana uthyrare som försäkringen godkänner. Oftast krävs det att det ska vara en registrerad uthyrningsfirma.

Valutapåslag och uttagsavgifter

De allra bästa kreditkorten att använda under en resa är sådana som inte har en uttagsavgift på kontantuttag. På ett vanligt kreditkort betalar man ofta en avgift på en bestämd procent av uttaget, medan resekort kan ha fria uttag. Vistas du ofta i länder där man främst använder kontanter är kostnadsfria uttag ett måste när du väljer kreditkort för din resa. 

När man använder ett kreditkort utomlands tillkommer även ett valutapåslag. På traditionella kreditkort är den ofta runt 2 %, men de bästa resekorten har inget valutapåslag, alternativt har de ett lågt sådant.

Tillgång till lounge och concierge service

Om du väljer ett premiumkort för resor betalar du en hög årsavgift men du får dessutom ofta vistas på flygplatslounger i hela världen. Precis som du har tillgång till concierge service innan resan har du även det när du reser. Du kan nyttja servicen för att få hjälp med allt från bordsbokningar på restauranger till beställningar av blombud och för att boka evenemangsbiljetter.

Info

Ett resekort är ett kreditkort som ger dig fördelar när du reser. Du kan bland annat få avbeställningsskydd, reseförsäkring och kostnadsfria uttag utomlands.

Bra kreditkort för resan ger en ökad säkerhet

Att använda sitt kreditkort vid en resa utomlands gör att man är mycket mer skyddad mot bedrägerier. När man betalar med sitt kort samlas alla köp på fakturan som man kan granska i lugn och ro när man kommer hem. Det gör att man kan kontrollera om det finns någon transaktion som är felaktig eller om något verkar misstänksamt innan man betalar. Tack och lov har kortutgivare numera moderna datasystem som själva känner igen dubbeldragningar och bedrägerier, men det är ändå en trygghet för dig som konsument att du får en överblick över de inköp du gjort med resekortet innan du betalar.

Det är både möjligt att använda delbetalning för att köpa resan med kreditkortet och för att betala för alla inköp. Väljer man att använda delbetalning ska man vara uppmärksam på vilka räntor samt avgifter kortet har.

Vanliga frågor om resekort

Vilket är det bästa kreditkortet för resor?
Om huvudsyftet med ett kreditkort är att använda det vid resor utomlands är de bästa alternativen kort som inte har valutapåslag eller uttagsavgifter. Det bör även ingå en komplett reseförsäkring och avbokningsskydd.
Vad kostar det att betala med resekort utomlands?
Vad det kostar att använda ett kreditkort utomlands beror på vilka valutapåslag kortutgivaren har. Vissa premiumkort har inga avgifter alls, medan det vanligaste är att man betalar en procent av köpesumman i avgift.
Ingår reseförsäkring på kreditkort?
Numera ingår reseförsäkring på nästan alla kreditkort. Ansöker du om ett klassiskt resekort är det mest troligt att du har ett fullgott försäkringsskydd, men läs igenom villkoren för att vara på den säkra sidan.
Finns det kreditkort med hyrbilsförsäkring?
Det finns kreditkort med hyrbilsförsäkring. Sådana försäkringar eliminerar självrisken om någonting skulle hända under tiden du hyr ett fordon.