Privatekonomi

Så jämför du olika lån och hittar det bästa lånet för dig

Det är vanligt att man ansöker om lån för att kunna finansiera större köp och projekt, så som husköp, bilköp eller större investeringar. Oavsett vad just du vill eller är i behov av att finansiera finns det lån som kan passa dig. 

Det kan dock vara svårt att navigera bland alla olika lånealternativ och långivare som finns tillgängliga på marknaden idag. Att jämföra lån är viktigt för att du ska hitta det som passar just dina behov bäst.  

Att tänka på när du jämför lån 

Några faktorer som du bör överväga när du jämför lån från olika långivare är:

  1. Lånetyper 

Det finns många olika typer av lån att välja mellan då du vill ansöka om att låna pengar, till exempel privatlån, blancolån och billån. Vilken typ av lån som passar dig bäst beror på ditt ändamål och din ekonomiska situation.

  1. Jämförelsetjänster 

Det finns flera olika jämförelsetjänster du kan använda dig av online som gör det enkelt för dig att jämföra lån. Dessa tjänster ger dig en överblick över saker som räntesatser, avgifter och villkor för olika lån, vilket kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet utifrån dina önskemål och förutsättningar.

  1. Ränta

Räntan är den avgift du betalar för att låna pengar hos en bank eller långivare. Det är viktigt att jämföra räntesatserna för olika lån för att hitta det som är mest förmånligt för just dig och din ekonomiska situation. Idag är det möjligt att hitta lån med låg ränta då du vill dra ner dina lånekostnader. 

  1. Återbetalning

När du jämför lån är det viktigt att titta på återbetalningsvillkoren. Hur lång är återbetalningstiden? Kan du betala av hela lånet i förväg utan extra kostnad? Jämför villkoren för återbetalning för att säkerställa att det lån du ansöker om och blir godkänd för överensstämmer med de förutsättningar du har för att betala tillbaka. 

  1. Kreditvärdighet 

Din kreditvärdighet påverkar de lånealternativ som finns tillgängliga för dig och vilken räntesats du kan få. Se till att du har koll på vad kreditvärdighet är och hur din kreditvärdighet ser ut innan du ansöker om ett lån, för att kunna hitta en långivare som är villig att arbeta med din nuvarande kreditvärdighet.

Har du tidigare skickat in flera låneansökningar kan detta påverka din kreditvärdighet negativt, vilket i sin tur kan minska dina chanser om att bli beviljad lånet. Det finns flera sätt du kan gå tillväga på för att undvika kreditupplysning via UC i samband med din låneansökan, som till exempel att ansöka om att låna pengar utan UC. 

  1. Lånebelopp

Hur mycket pengar behöver du låna? Se till att jämföra lånebeloppet för olika lån och välj det som passar dina behov bäst. Generellt sätt är det svårare att bli beviljad större lån än mindre lån, beroende på vilken långivare du vänder dig till och hur din ekonomiska situation ser ut. 

Idag kan du låna från 500kr– 600 000kr, och mer. Det finns alltså inga begränsningar i hur mycket pengar du kan låna, så länge du uppfyller långivarens villkor och krav. Viktigt är att du aldrig lånar mer än du har råd att betala tillbaka, trots att du blir godkänd att ta ett större lån.

  1. Långivare

Det finns många olika långivare på marknaden, från stora banker till mindre låneförmedlare. Vilken långivare du väljer kan påverka dina villkor och den räntesats du får för lånet, det vill säga hur mycket du måste betala till långivaren för att låna pengarna. 

Jämför olika långivare och läs recensioner innan du väljer för att hitta den bästa långivaren för dig. Ett tips är att välja en pålitlig långivare som erbjuder konkurrenskraftiga villkor och god kundservice. 

  1. Amortering

När du jämför lån är det viktigt att du tittar på hur amorteringen fungerar. Detta kan påverka dina månatliga betalningar och återbetalningstiden.

  1. Låneavtal

Läs noga igenom låneavtalet och villkoren innan du godkänner och skriver under för lånet. Se till att du förstår villkoren och att det inte finns några dolda avgifter eller kostnader som kan innebära problem eller försämra dina förutsättningar.

  1. Låneförmedlare

En annan möjlighet när det kommer till att jämföra och hitta lån är att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare kan hjälpa dig att jämföra olika lån för att du enkelt och smidigt ska hitta det bästa alternativet för dig. 

Detta kan vara värt att överväga om du vill ha hjälp med att hitta ett lån, eller om du snabbt vill se över dina olika alternativ utan att själv behöva lägga ner tid och energi på att göra jämförelser och välja ut den långivare som passar dig bäst. 

Olika låneförmedlare

LångivareBetygLåna upp till
Advisa5.0600.000 krVisa erbjudande
Lendo5.0600.000 krVisa erbjudande
Matchbanker3.0600.000 krVisa erbjudande
Enklare5.0600.000 krVisa erbjudande

Därför är det viktigt att jämföra lån 

Om du vill låna pengar är det viktigt att du tar dig tiden att jämföra olika lånealternativ innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ansöka om. Detsamma gäller när det kommer till vilken långivare du ska vända dig till. Olika långivare kan vara olika passande beroende på vad du har för förutsättningar och önskade ändamål.  

Genom att titta på faktorer som ränta, återbetalningsvillkor, kreditvärdighet, lånebelopp, långivare, amortering, låneavtal och möjligheten att använda en låneförmedlare kan du hitta det bästa lånet för dig och dina behov. Tänk på att välja en pålitlig och seriös långivare som erbjuder konkurrenskraftiga villkor och god kundservice.