Privatekonomi

Så är listräntorna hos storbankerna Januari 2023

Välkomna in till år 2023 – blir det ett ytterligare år följt av räntehöjningar? Det åter står att se. Nedanför har vi presenterar vi listräntorna hos några av storbankerna i Sverige. Tänk att det kan vara klokt att förhandla med din bank för att få ner räntan.

BANK3 mån1 år2 år
Danske Bank3.29 %4.15 %4.41 %
Nordea3.68 %4.05 %4.08 %
Skandia3.13 %3.80 %4.07 %
SEB3.26 %4.06 %4.20 %
SBAB3.42 %4.04 %4.31 %
Swedbank3.53 %4.11 %4.19 %
Handelsbanken3.13 %4.01 %4.15 %
Avser December 2022

Vad är styrräntan?

Styrränta är den ränta som centralbanken sätter som ett verktyg för att påverka ekonomin. Centralbanken kan öka eller sänka styrräntan för att påverka hur mycket det kostar att låna pengar och därmed också hur mycket folk och företag vill låna.

Om centralbanken höjer styrräntan så blir det dyrare att låna pengar, vilket kan leda till att folk och företag lånar mindre. Detta kan i sin tur bidra till att sänka inflationen eftersom det finns mindre pengar i omlopp som kan bidra till prisökningar.

Just nu ligger styrräntan på 2.50 % efter den senaste höjningen 30:e November. Nästa, potentiella, höjning sker 9:e Februari 2023.

Så kan du förhandla med bankerna om din ränta

Listränta är den räntan presenterar utåt men de allra flesta kunderna har någon form av ränterabatt. En ränterabatt innebär, precis som det låter, att du som låntagare får en lägre ränta att betala. Det finns flera olika faktor som kan bidra till en högre ränterabatt – där allt kokar ner i risken banken anser att du som kund är. Ju bättre kund du är – desto troligare är det att du får en bättre ränterabatt. Att vara en bra kund kan innebära att du exempelvis har varit privatkund hos banken sedan tidigare, eller har ditt företagskonto hos banken, eller sparar i fonder/aktier i någon av bankens produkter.

5 tips på hur du kan förhandla om bolåneräntan

  1. Dela inte upp lånet
    I många fall kommer banken rekommendera dig att dela upp lånet i mindre belopp och gärna på flera olika löptider. Exempelvis kan de rekommendera dig att ha 1/3 av lånet i rörlig form, att 1/3 av lånet binds på 2 år och att 1/3 av lånet binds på 5 år. Genom att dela upp lånet i flera olika tidsperioder blir du fast hos banken och du kan heller inte förhandla under tiden – och när lånet med 2 års bindingstid löper ut riskerar du att få dåliga villkor då du redan är bunden till banken. Vill du binda lånet – så bind hela beloppet!
  2. Förhandla ofta
    Har du rörligt bolån så bör du regelbundet se över din ränta och jämföra mot andra aktörer. Var inte orolig för att ta kontakt med andra banker och se över vad de kan erbjuda dig som kund. Genom att regelbundet kolla upp listräntor kan du säkerställa att du får den bästa räntan – och genom att kontakta din nuvarande bank och meddela att du har fått ett bättre erbjudande hos en konkurrent så kommer de troligtvis att matcha erbjudandet.
  3. Bli en bättre kund
    Som tidigare nämnt så gillar banker kunder som utnyttjar flera av deras tjänster. Ofta kan en enkel gest som att sätta upp ett sparkonto där du sparar hundralappar varje månad resultera i att du får en längre ränta. Se även över möjligheter att flytta över tjänstepension och liknande till den bank du önskar ha ditt bolån hos. Men säkerställ först vad banken kan erbjuda dig om du utnyttjar fler av deras tjänster.
  4. Bankerna vill känna trygghet
    Räntan är den avkastning banken tjänar på dig som kund. Det innebär att om du kan uppvisa en stabil ekonomi och inkomst minskar risken markant för banken. Kanske har du fått en löneförhöjning sedan bolånet tecknades? Utnyttja detta genom att ställa krav mot banken och förhandla ner din bolåneränta.
  5. Kom förberedd
    Vårt sista tips är att komma förberedd till mötet med din bankkontakt. Säg inte att ”andra banker erbjuder bättre räntor” utan kom med konkret data som ”Bank X erbjuder mig ränta Y, det är 20 punkter lägre än vad ni erbjuder mig idag”. Men även saker som nuvarande värde på er bostad i förhållande till ert nuvarande bolån kan underlätta då det kan tyda att risken har sjunkit för banken.

Ett sista tips är att hålla koll på när din ränterabatt löper ut. Oftast är ränterabatten under 12 månader och därefter får man förhandla igen. Tänk på att påbörja förhandlingen ett tag innan lånet löper ut så att du inte går några veckor med högre ränta!