Privatekonomi

Nya lagar och regler som påverkar din privatekonomi

Att hålla reda på allt som har med ekonomin att göra är inte alltid helt lätt. Det finns många faktorer man ska hålla koll på och många siffror man ska räkna in. Samtidigt ska man ju leva livet med allt vad det innebär. I vardagen går det åt pengar till mat, underhåll och kläder, och på fritiden kanske man gör av med pengar på umgänge, hobbys, aktiviteter, resor och så vidare. 

Den privatekonomiska situation man befinner sig i svänger ofta också månad för månad beroende på vad man gör och var man befinner sig. Som om inte det vore nog så tillkommer det många gånger nya lagar och regler som påverkar privatekonomin inför årsskiftet. Det gäller alltså även nu för år 2022.

Det här händer 2022 – nya lagar och regler som påverkar hushållets ekonomi

Nu när vi har gått över till ett nytt år, år 2022, finns det vissa förändringar man bör hålla koll på när det kommer till ens privatekonomi och hushållsekonomi. Detta gäller oavsett om du bor ensam, med en partner eller kompis, eller om du bor tillsammans med din familj. Nedan går vi igenom vilka lagar och regler du bör hålla koll på nu under 2022!

Förstärkt jobbskatteavdrag ger skattesänkning för alla som jobbar

Inför år 2022 beslutade regeringen om att jobbskatteavdraget ska förstärkas för att bidra till en skattesänkning för alla de som arbetar. Rent konkret ser det ut som så att skatten för de som har anställning eller näringsverksamhet har sänkts med upp till 2700 kronor per månad. 

Beroende på hur hög arbetsinkomst du har per år kommer din reducerade skattesumma, tack vare jobbskatteavdraget, att variera. Jobbskatteavdraget gäller dock bara för din kommunala inkomstskatt och alltså inte för exempelvis fastighetsskatt, statliga inkomstskatt och allmän pensionsavgift. 

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning får sänkt skatt 

Även du som har en sjuk- eller aktivitetsersättning kommer också få sänkt skatt. Regeringen har beslutat att du som har en sådan ersättning ska få en skattesänkning på ca 10 000 kronor per år. Exakt hur mycket just du kommer få i skattereduktion för din sjukersättning eller aktivtetsersättning varje år beror lite på hur din situation ser ut. 

Skräpar du ner? Räkna med böter!

Något som vi anser är väldigt positivt är att regeringen även beslutat om att införa lagar och regler gällande nedskräpning. Närmare bestämt har de sen den 1 januari infört ett förbud mot ringa nedskräpning. Denna lag om nedskräpning innebär att om du kastar snus, fimpar, tuggummi eller annat liknande småskräp på marken så kan du få böter på 800 kronor. 

Håll koll på omvärlden – få koll på din privatekonomi 

En sak som är säker är att du gör gott i att hålla koll på vad som händer i omvärlden om du vill få bättre koll på din egen ekonomi. För det är nämligen så att, precis som med mycket annat så tar olika länder efter varandra i olika frågor. Det gäller alltså även lagar och regler, inte minst de som har att göra med ekonomin. 

Sen är det ju också så att det som händer i vår omvärld påverkar olika ekonomiska frågor. Sverige är ju ett eget land, men i och med att vi alla sitter ihop på ett eller annat sätt påverkas vi också av varandra till mångt och mycket. Ju bättre koll du har på vad som händer runt om dig och oss i Sverige desto bättre koll kan du alltså ha på din ekonomi!