Kreditkort utan årsavgift

Ett kreditkort utan årsavgift är gratis att skaffa och korten har flera förmåner. Här kan du jämföra gratis kreditkort för att få en överblick av vilka kreditutrymmen kortutgivarna erbjuder och vilka övriga avgifter korten har.

Kreditkort utan årsavgift

Bästa kreditkort utan avgift

4.0
Coop Mastercard
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 295 kr
Kreditränta 15.95%
Uttagsavgift 0%
  • Samla bonuspoäng
  • Räntefritt 55 dagar
4.0
Komplett Kreditkort
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 21.40%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 50 dagar
  • Samla bonuspoäng
5.0
Supreme Card Classic
Maxkredit 30 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 17.32%
Uttagsavgift 0%
  • Räntefritt 60 dagar
  • 0 kr årsavgift

Hur fungerar ett kreditkort utan årsavgift?

Kreditkort, men ingen årsavgift, är något som många vill hitta, och det är inte så konstigt. Det hela innebär att man inte behöver betala någon fast avgift för att ha kortet i sin ägo, vilket ofta är vanligt när man ansöker om kreditkort. Därför kallas de här korten ibland för gratis kreditkort. Dylika kort är framförallt attraktiva för sådana som inte använder sina kreditkort på regelbunden basis. Om man bara använder kortet ibland är själva årsavgiften pengar som man kastar bort utan att få några fördelar av det. 

Både privatpersoner och företag kan hitta gratis kreditkort. För ett företag är det bland annat tacksamt att undkomma att behöva bokföra årsavgiften för kreditkortet, och som privatperson sparar man årligen in en summa man istället kan spendera på annat. Det man däremot behöver tänka på är att även fast man hittar ett kreditkort utan årsavgift så betalar man andra avgifter när man använder kortet.

Kostnader för ett kreditkort utan årsavgift

Man ska inte låta sig luras och tro att bara för att kreditkort inte har någon årsavgift så är det alltid helt gratis att använda. När man har ett kreditkort så lånar man i princip pengar av kortutgivaren, och de behöver självklart tjäna något på att göra det. Ett kreditkort utan årsavgift är bara gratis om man aldrig använder det. Så fort man börjar göra med inköp med kortet kan det tillkomma avgifter. 

Förseningsavgifter och räntekostnader

När man har ett kreditkort betalar man ränta på den del av krediten man använder. En del kreditkort har räntefria perioder på ett visst antal dagar, och förutsatt att man betalar hela det utnyttjade beloppet inom den tiden läggs det inte på någon ränta. Delar man däremot upp betalningen betalar man ränta. 

Utöver att ett kreditkort kommer med ränta kan man även behöva stå för förseningsavgifter ifall man inte betalar fakturan i tid.

Fakturerings- och aviseringsavgifter

En del kortutgivare debiterar ett belopp för pappersfakturor. Hur mycket det kostar varierar men vanliga priser är mellan 19 – 49 kronor per faktura. Många kortutgivare låter en numera betala via e-faktura så att man får fakturan direkt till sin internetbank. Det kan vara gratis att välja den faktureringsmetoden, men det finns aktörer som debiterar en aviseringsavgift även för e-fakturor.

Uttagsavgifter

Om du använder kreditkortet för att ta ut kontanter i en uttagsautomat kan du behöva betala en avgift. Den ligger normalt på 2 – 4 % av uttagsbeloppet. Vissa kortutgivare debiterar istället en fast avgift för alla uttag oberoende av hur stora de är. Alla kreditkort har inte uttagsavgifter så om man ofta behöver kontanter är det bättre att leta efter kort utan uttagsavgifter.

Valutapåslag

När man gör inköp med kreditkortet utomlands kan man få betala ett valutapåslag. Det brukar vara 1 – 2 % av köpesumman och det är en avgift som kortutgivaren debiterar som en administrationskostnad för att växla valutorna. Reser man mycket utomlands lönar det sig att leta efter ett kreditkort utan valutapåslag och årsavgift eftersom det blir billigare i längden. 

Varning

Även fast ett kreditkort är utan årsavgift kan det tillkomma andra avgifter. Du behöver jämföra räntor, uttagsavgifter, valutapåslag och faktureringskostnader innan du skickar in en ansökan om ett kort. 

Det bästa med kreditkort utan årsavgift

Ett kreditkort utan årsavgift är helt gratis att skaffa, och det finns det många fördelar man kan få med sådana kort. Eftersom man kan få förmåner genom ett kreditkort väljer många att skaffa ett utan årsavgift enbart för att kunna dra nytta av alla fördelar som finns. Man behöver inte tänka att man ska använda kortet för alla inköp om man inte vill, fördelarna kan man få ta del av ändå.

Säkra köp och överblick av ekonomin

Med ett gratis kreditkort har du möjlighet att samla samtliga inköp på en enda faktura. Det gör det enklare att få en översikt av ekonomin och de utgifter man har varje månad. 

Möjlighet till delbetalning

Om man ska göra ett större inköp och inte har råd att betala allting direkt kan man dela upp betalningen i flera delar. De bästa kreditkorten utan årsavgift kommer även med räntefria dagar så att man har en viss tid på sig att skrapa ihop det belopp man behöver för att betala hela fakturan när den kommer. 

Kreditutrymme som kan användas som buffert

När man har ett kreditkort utan årsavgift har man ett köputrymme som man kan använda när det behövs. Det innebär att ett sådant kort kan fungera som en buffert för oväntade utgifter. Så länge man inte har använt hela kreditutrymmet kan man använda kortet till inköp som man inte kunnat förutspå. 

Kreditkort med bonus utan årsavgift

Att skaffa ett kreditkort med bonus utan årsavgift innebär att man kan få rabatter och erbjudanden när man använder kortet. Erbjudandena är knutna till den specifika kortutgivaren och bland annat kan man få rabatter på resor, drivmedel, hushållsgeråd och underhållning. Tack vare att många kreditkort har någon form av bonusprogram går det att göra användandet av kortet till en affär man tjänar på. Det viktigaste är att man letar efter ett kort med sådana erbjudanden man vill ha, oavsett om det är bonuspoäng eller cashback. 

Försäkringar för resor och internetköp

De bästa kreditkorten utan årsavgift kommer med försäkringar som täcker dina resor. Vad som ingår i reseförsäkringen varierar men det är vanligt att både få ett avbeställningsskydd och ett ombokningsskydd. För att försäkringen ska gälla behöver man betala resan med kortet. I reseförsäkringen som är knuten till kreditkortet kan det även ingå ersättning för försenat bagage, sjukvård och dödsfall. Väljer man ett bensinkort utan årsavgift kan man istället få en tanka-fel-försäkring. En del kreditkort utan årsavgift har även en försäkring som gäller när man beställer varor på internet. Om den inte levereras kan försäkringen ersätta beloppet man lagt ut.

När ska man välja ett kreditkort med bonus utan årsavgift?

Om man enbart har ett kreditkort för att ha en ekonomisk buffert ska man leta efter ett som inte har en årsavgift. I övriga fall behöver man göra en kalkyl över de förmåner kortet kommer med och ställa dem i relation till räntor och andra avgifter för kortet. Tittar man på kreditkort som har årsavgift kan det hända att de har en högre bonus, och det man behöver göra för att räkna på vad som är mest ekonomiskt lönsamt är alltså att se vilket alternativ som blir billigast. En hög bonus kan i vissa fall väga upp för att man betalar en årsavgift.

Info

Ett kreditkort utan årsavgift är gratis att ansöka om och ha. Du betalar bara när du faktiskt använder kortet. Många dylika kreditkort har bra bonusprogram och erbjudanden som du som kortinnehavare kan dra nytta av.

Vanliga frågor om kreditkort utan årsavgift

Finns det kreditkort med ingen årsavgift?
Det finns flera kreditkort som inte har någon årsavgift. Korten är alltså gratis att ansöka om, men man kan behöva betala andra avgifter såsom räntekostnader, valutaväxlingsavgifter, uttagsavgifter och faktureringskostnader.
Vilket är bästa kreditkort utan årsavgift?
Det bästa kreditkortet utan årsavgift är ett som har låga räntor och avgifter, och som dessutom kommer med andra förmåner. Du ska leta efter ett kreditkort med bonus utan årsavgift för att få ut så mycket av kortet som möjligt. Vanliga bonusar man kan få är exempelvis cashback eller bonuspoäng som kan bytas in mot produkter och resor.
Vem kan ansöka om kreditkort utan årsavgift?
Alla myndiga personer med en stabil inkomst kan ansöka om ett kreditkort utan årsavgift. Samtliga kortutgivare har sina egna villkor för vem de beviljar ett kreditutrymme till och vill man kontrollera mer ingående hur kriterierna ser ut vänder man sig till respektive aktör.