Kreditkort för studenter

Om man studerar har man ofta en begränsad ekonomi. Många studenter lever endast på studiebidrag och CSN-lån. Det är inga stora belopp man får varje månad, och ibland kan man behöva mera pengar än vad man får in på kontot. Ett kreditkort för studenter kan vara en lösning när man vill kunna betala för något, men inte har utrymme för det i månadens budget. I den här guiden får du all information du behöver om kreditkort för studenter. 

Kreditkort för studenter

Bästa kreditkort för studenter

4.0
Coop Mastercard
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 295 kr
Kreditränta 15.95%
Uttagsavgift 0%
 • Samla bonuspoäng
 • Räntefritt 55 dagar
4.0
Komplett Kreditkort
Maxkredit 100 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 21.40%
Uttagsavgift 0%
 • Räntefritt 50 dagar
 • Samla bonuspoäng
5.0
Supreme Card Classic
Maxkredit 30 000 kr
Årsavgift 0 kr
Kreditränta 17.32%
Uttagsavgift 0%
 • Räntefritt 60 dagar
 • 0 kr årsavgift

Kan studenter få kreditkort?

Om man är student och inte har en löneinkomst eller inkomst från ett eget företag kan det vara svårt att bli beviljad ett kreditkort hos någon av de traditionella bankerna. Anledningen till det är att man inte ser CSN som en inkomst utan som ett lån, och det gör att man redan har en kredit som senare ska betalas tillbaka. En student som arbetar vid sidan av sina heltids- eller deltidsstudier har däremot möjlighet att ansöka om ett kreditkort från i princip alla kortutgivare, men man kanske blir beviljad ett mindre kreditutrymme än om man hade jobbat heltid. 

Om man har svårt för att hitta ett passande kreditkort som student kan man jämföra alla kreditkort vi listar på vår sida. Det finns många kortutgivare som har utformat speciella studenterbjudanden som gör det möjligt för dig som studerar att skaffa ett kreditkort med ett mindre köputrymme.

Info

Kreditgivare kan bevilja speciella kreditkort för studenter med låg inkomst. Det kreditutrymme man beviljas är mindre än om man har en heltidstjänst. Genom att ha ett deltidsarbete eller arbeta under somrarna får man en större deklarerad inkomst och kan få ett högre kreditutrymme. 

Krav vid ansökan om kreditkort för studenter

När man ansöker om ett studentkreditkort kommer kortutgivaren bedöma ens ekonomi. Det gör de för att vara säkra på att du som student kan betala tillbaka krediten som du använder. För att få ett stort kreditutrymme behöver man därför ha en hög inkomst, men så är ju sällan fallet för någon som studerar. 

Alla kortutgivare har särskilda krav och de kan variera något, men det finns vissa grundläggande kriterier man måste uppfylla för att kunna få ett kreditkort när man är student. Bland annat måste man vara myndig och ha någon form av inkomst som inte är relaterad till CSN. För en student som bara har en liten löneinkomst gäller det att leta efter kreditkort med låga inkomstkrav. Många kortutgivare kräver att man åtminstone har en inkomst på 100 000 kronor varje år, men det går också att hitta sådana som har lägre krav. 

Kreditkort för studenter med betalningsanmärkning

Att ha en låg inkomst och betalningsanmärkning försvårar för studenter som ansöker om kreditkort. Det finns vissa kreditgivare som godkänner ansökningar om kreditkort med betalningsanmärkningar. Faktorer som kan göra det enklare att få ett kort även fast man tidigare haft problem med sina fakturor kan vara att betalningsanmärkningen är väldigt gammal, eller på en mindre summa. Det kan också underlätta om man kan uppvisa att man har ett sparkapital att tillgå.

Tips för att hitta ett kreditkort med låg ränta

Om du som student vill ha ett kreditkort men har svårt för att bli beviljad ett finns det en del saker du kan göra för att öka möjligheterna för att en kortutgivare godkänner dig som kund. Först och främst kan du behöva leta efter ett extrajobb som du kan ha vid sidan om studierna. Om du arbetar några timmar i veckan blir det på årsbasis ändå en deklarerad inkomst som ökar ditt kreditbetyg. 

Att tänka på är också att även sommarjobb påverkar möjligheterna att få ett kreditkort. Arbetar man heltid tre månader under sommarlovet blir det en större inkomst som kortutgivare kommer se när du skickar in din ansökan.

Så hittar du det bästa kreditkortet som student

Om du har en inkomst utöver CSN kan du ansöka om något av marknadens bästa kreditkort för studenter. Det är viktigt att jämföra villkoren och avgifterna så att det blir så förmånligt som möjligt om du behöver använda kreditutrymmet. 

Räntor och avgifter för kreditkort

På alla kreditkort betalar man ränta när man använder krediten för delbetalningar. Numera är det vanligt att många kortutgivare har en räntefri period på allt från 15 – 45 dagar. Om man använder kreditkortet och betalar fakturan när den kommer utan att dela upp betalningen i flera delar betalar man då ingen ränta. Som student är det här ett attraktivt val när det kommer till kreditkort.

Eftersom studenter har ett litet köputrymme redan som det är så är den effektiva räntan på kortet väldigt viktig. Jämför flera kreditkort för att hitta kortutgivare med de allra lägsta effektiva räntorna. De allra bästa kreditkorten för studenter är sådana som har konkurrenskraftiga räntor eftersom de inte kommer belasta ekonomin lika hårt även fast man behöver dela upp betalningen.

Kreditkort med bonus för studenter

Något man inte ska underskatta när man letar efter ett studentkreditkort är att titta noga på de kortutgivare som har något bonussystem. Kreditkort med bonus fungerar på det sättet att varje gång man betalar för något med kortet så får man bonuspoäng som man senare kan använda till att köpa andra saker. I grund och botten är kreditkort med bonus alltså ett sätt att tjäna på de utgifter man har. 

När man tittar på dylika kreditkort behöver man fundera över vad man behöver mest. Är det exempelvis möjligheten att kunna köpa flygresor billigare, eller att kunna köpa husgeråd till ett rabatterat pris? Vill du tjäna in bonus hos den mataffär du oftast handlar hos för att få bonuscheckar? Oberoende av vad man tycker känns mest attraktivt måste man kontrollera så att kreditkortet kan användas på det sättet man senare önskar. Vissa kortutgivare, framförallt resebolag, låter en både använda bonusen för att betala för resor och för att köpa saker till ett lägre pris hos deras samarbetspartners. 

Det finns även kreditkort med cashback. De fungerar kort och gott så att du får en återbäring när du använder kortet. Den är ofta en viss procent av den summa du handlar för. Cashbacken betalas vanligen tillbaka in på kreditkortet efter en viss tid, eller också kan man begära att den ska överföras till kreditkortet.

Leta efter ett komplett kreditkort för studenter

Ett komplett kreditkort för studenter är ett kort som inte bara fungerar som en extra kredit när den behövs, utan som också har andra fördelar som kommer väl till nytta. Man kan bland annat säga att ett komplett kreditkort är ett som antingen har ett bonussystem eller cashback, att man har möjlighet att göra räntefria inköp och att man har en låg årsavgift. 

För att ett kreditkort verkligen ska kunna ses som helt komplett ska det dessutom också ha andra funktioner. Det är väldigt vanligt att man har en reseförsäkring på kreditkortet, och det är även någonting man kan hitta när man är på jakt efter ett studentkort. Andra kreditkort kommer med andra former av försäkringar, och ju fler fördelar man kan få av att välja ett visst kort desto bättre. Gör därför din research innan du ansöker om ett studentkreditkort.

Fördelar med att ha ett kreditkort när man är student

Det främsta fördelarna med att ansöka om ett av Sveriges bästa kreditkort för studenter är:

 • Det är möjligt att betala för sina inköp senare
 • Vissa kreditkort har räntefria dagar
 • Det går att använda sig av delbetalningar vid större inköp
 • Ett kreditkort kommer ofta med en reseförsäkring
 • Rabatter och erbjudanden hos kortutgivarens samarbetspartners

Varning

Som student har du från första början en begränsad ekonomi. Du behöver vara noga med hur du använder ditt kreditkort. Det ska inte användas för nöjen, utan för sådant du behöver betala för och senare också kommer kunna betala tillbaka.

Om du inte blir beviljad ett kreditkort

Om du har ansökt om kreditkort från flera aktörer men inte blivit godkänd kan det bero på att ditt kreditbetyg är för lågt, eller att du ha ansökt om en för hög kredit. Det du kan göra i en sådan situation är att leta efter kreditkort utan UC, och att ansöka om ett lägre köputrymme. Anledningen till att du ska leta efter aktörer som inte använder UC är att eventuella tidigare kreditupplysningar som gjorts på dig inte påverkar kreditvärdigheten. Det kan göra det enklare att få ett av alla de bästa kreditkorten för studenter. 

Om du, trots att du ansöker om ett lägre kreditutrymme, inte blir beviljad ett kreditkort som student behöver du istället leta efter andra möjligheter. Många banker och kortutgivare har vanliga bankkort som har många snarlika fördelar som kreditkort har, och sådana är det inga problem att få även fast man studerar och inte har någon inkomst. När man ansöker om ett debetkort görs det inte heller en kreditupplysning och därmed behöver man inte oroa sig för att ens framtida kreditvärdighet påverkas.

Vanliga frågor om kreditkort med låg ränta

Kan man få kreditkort som student?
För att få kreditkort som student behöver man ha en inkomst utöver CSN. Jobbar man till exempel under sommarlovet, eller om man har ett extrajobb på kvällarna, räcker det ofta till för att man ska bli beviljad ett kreditutrymme. Som student är kreditutrymmet ofta betydligt mycket lägre än det är för en heltidsarbetande person.
Var kan man ansöka om kreditkort för studenter?
När man är student behöver man hitta ett kreditkort med låga krav på inkomst. Du behöver kontrollera vilka krav olika kortutgivare har för att se till att du lever upp till dem. Det finns många kortutgivare som beviljar ett mindre köputrymme till personer med låg inkomst.
Vilket är det bästa kreditkortet för studenter?
Eftersom det finns så många kreditkort att välja mellan är det svårt att ge ett rakt svar på frågan om vilket det bästa kreditkortet för studenter är. De grundläggande sakerna som gör ett kreditkort bra är dock låga avgifter och räntor, flexibla återbetalningstider och att kortet har cashback eller bonus.